Kinderfeestje Welkom Programma Over Pipita Contact Even voorstellen Links Foto en video Pipita.nl

Kinderyoga


Kinderen zijn van nature echte Yogi’s. Baby’s liggen ontspannen op hun rug te slapen (ontspanningshouding) of op hun buik (kindhouding). Ze proberen zich omhoog te duwen (cobra houding)en beginnen op een gegeven moment op handen en knieën te kruipen (kat houding). Uiteindelijk komt de dreumes overeind om te gaan staan (hond houding). Ze ontwikkelen zich ook daarna op een heel natuurlijke manier en ontdekken de wereld waarin ze leven.


Ergens in deze ontwikkeling worden ze zich bewust van de hectiek die er is  in de  wereld om hen heen. Door stress bij de ouders, de druk van school, competitieve sporten en de media kunnen zij zichzelf daarbij nogal eens kwijt raken. Kinderen kunnen gaandeweg vastlopen op sociaal-emotioneel gebied, thuis  of op school. Dat merken we aan angsten, of een slechte  ademhaling, coördinatie en/of motoriek, door een gebrek aan concentratievermogen en zelfvertrouwen, of door gedrags- en slaapproblemen.

Door yoga te beoefenen worden kinderen zich bewust van hun lichaam en van hun reacties op de dagelijkse druk waar ze mee te maken hebben. Yoga helpt om gevoelens te herkennen en er mee om te gaan, door ze te ervaren en te uiten. De voordelen/effecten zijn divers.


Yoga-oefeningen;

- ondersteunen het fysieke lichaam,

- geven een gevoel van welzijn en respect,

- ontwikkelen zelfvertrouwen en eigenwaarde

- helpen om angsten, boosheid en verdriet bewust te worden en los te laten

- bevorderen de innerlijke kracht en creativiteit


Daarnaast heeft Yoga een positieve invloed op de werking van organen, klieren en het zenuwstelsel.


Door kinderyoga leren kinderen spelenderwijs de basisprincipes. Het is een grote ontdekkingsreis, vol afwisseling. Plezier hebben en genieten staat voorop.

De yogales is een combinatie van yoga en spel, beweging en momenten van rust. Het gaat niet om de techniek maar om aandacht en bewustwording. Tevens wordt er volop aandacht besteed aan het ontwikkelen van de zintuigen, de fantasie en het concentratievermogen. De actieve momenten worden afgewisseld door ontspanning.

In de lente groeien we van een klein zaadje uit tot een grote, stevige boom en vieren pasen. In de zomer wieden we onkruid, geven we water en gaan we naar de dierentuin.  In de herfst oogsten we de vruchten en helpen we de kabouter om blaadjes te verzamelen en te schilderen. In de winter vieren we sinterklaas, spelen in de sneeuw en op het ijs en maken ons klaar voor het zaaien in het voorjaar.


Inhoudelijk kan een les bestaan uit een combinatie van de volgende onderdelen:

- Opwarming (bewegen of dansen)

- Meditatie

- Ademhalingsoefeningen (pranayama)

- Yogahoudingen (asana’s)

- Massagespel

- Kringgesprekken

- Tekenen of Mandala kleuren

- Zintuigenspel

- Muziek/Spel/Zang

- Ontspanningsoefeningen

- Visualisatie